9 Ocak 2013 Çarşamba

Günün yemeği: Top köfteli Brüksel lahanası

Kış günleri hanımlar yemek yapma konusunda biraz sıkıntı yaşar. Yaz günleri rengarenk sebzeleri ile zengin yemek seçeneklerine sahipken, mutfak kış günlerinde çeşit bakımından biraz sıkıntı yaşar. Bazı kış sebzelerinin de birçok evde pişmesi değişik kokuları sebebiyle evdekileri rahatsız edebilmektedir.Ben sebze seven bir yapımla daha önce denemediğim tadları da zaman zaman denemekten kaçınmam. Herkesin bildiği, kapuskasının ve sarmasının yapıldığı, Kütahya, Çankırı, Sakarya, Eskişehir gibi bazı illerde " Kelem " adıyla da bilinen " Beyaz top lahana " çok sevdiğim bir sebzedir.

Lahana veya diğer adıyla kelem Turpgillerden ( Cruciferae) familyasından, ülkemizde bazı türlerinin kültürü yapılan, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen, yaprakları sebze olarak kullanılan ve birçok türü olan otsu bir bitkidir.

Başlı lâhana, kara lâhana, Brüksel lâhanası, karnabahar (Brokoli, karnabahar ve lahana birbirine yakın akraba bitkilerdir), alabaş en çok kültürü yapılan çeşitleridir.

Protein bakımından zengin, sindirilme derecesi yüksek, soğuğa karşı dayanıklı olan bu yeşil bitkiye İngilizcede Rabbit food ( tavşan yiyeceği ) de denilmektedir.

Araştırmamdan edindiğim bazı bilgiler de şöyle:

C vitamini, K vitamini, folat, beta karoten, B6, B1 vitamini ve diyet lifinin çok iyi bir kaynağı olan Brüksel lahanası, aynı zamanda potasyum, manganez ve omega-3 yağ asitleri, demir, fosfor, magnezyum, B2, E vitamini, bakır ve kalsiyum bakımından da zengindir. 100 gramında 63 kalori vardır.

156 gram Brüksel lahanası günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 100’ünü karşılar. Brüksel lahanası; kolonda kanser hücrelerinin gelişimini yüzde 47-52, akciğerdeki gelişimini yüzde 27-67 oranında azaltır ve kesin bir şekilde akciğerdeki kanser öncesi lezyonlarını yüzde 85-91 arası küçültür.

Cilt sağlığı için önemli bir antioksidan olan C ve A vitaminini yüksek miktarda içermesi, düzenli olarak Brüksel lahanası tüketen bireylere büyük bir avantaj sağlar.

Aynı grupta bulunan diğer sebzelerle benzer fayda göstermesinin yanı sıra, özellikle hamilelikte bolca tüketilmesi faydalıdır.






İşte bu gece akşam yemeği için daha önce zeytinyağlısını bir misafirlikte yediğim ama çok tat almadığım Brüksel lahanasını farklı bir şekilde denemeye karar verdim. Çarşamba pazarından aldığım minik minik lahanaları akşam eve döndüğümde top köfteler ve havuç ile buluşturdum.Pişme işlemi bitip tabağa ve soframa geldiğinde seçimimin gayet yerinde olduğunu gördüm.Pişme süresi kısa ve lezzeti yerinde olan bu yemek tavsiyemdir.

Gelelim tarifine.

Malzemeler:
Yarım kilogram Brüksel lahanası
Bir adet havuç
İki orta boy domates
10-15 adet arpacık soğanı veya iki orta boy kuru soğan
Zeytinyağı
Tuz, karabiber

Top köfteler:
200-250 gram kıyma
1 soğan
1 yumurta
İki dilim ıslatılmış bayat ekmek
veya 2 çorba kaşığı galeta unu
Tuz, karabiber, kuru nane

Yapılışı:

Tercihe göre varsa arpacık soğan, yoksa iri bir veya soğan sevenler için iki adet kuru soğanı iri doğrayarak bir iki kaşık zeytinyağı ile tencerede sotelenir.Kazınarak verev doğranmış havuçlar ilave edilerek sotelemeye devam edilir.Birkaç dakika sonra domatesler küp şeklinde doğranarak ilave edilir. Bu mevsimde fazla renk vermeyeceği için tercihe göre bir yemek kaşığı domates salçası eklenir( ben böyle yaptım).

Üstüne hazırlanmış fındık büyüklüğündeki top köfteler ve Brüksel lahanaları ilave edilerek tuzu ve yine tercihe göre karabiberi ve bir veya bir buçuk su bardağı sıcak suyu eklenerek kapağı kapanır ve orta ateşte 20-25 dakika pişmeye bırakılır.

Kısa bir süre dinlendirilerek sıcak olarak servis edilir.

Ben beğenerek yedim, sizlerin de beğeneceğini umuyorum. Afiyet olsun.

Müşerref Özdaş


2 yorum:

vişnap dedi ki...

Sen dedin çok güzel ben de yapacağım MÜ'yüm sen beğendinse tamamdır bu yemek listede yerini aldı bile .Ellerine sağlık canımın içi.

Msrf Designs dedi ki...

Tamam, en kısa zamanda fikrini bekliyorum canım... :)