6 Ocak 2013 Pazar

Mü'ce dokunuşlar



Güzel yemek tarifleri ve özel ara sıcak muhabbetleriyle her fırsatta uğradığım bir blog olan arkadaşım Vişnap Macide'nin blogunda en son herkese "ayvayı yedirdiğini" görünce çok ilginç geldi. O güne kadar ayvadan farklı tatlar elde edildiğini görmüş ama zeytinyağlı ayva yemeği olduğuna rastlamamıştım. Tarifini okudum, ilgim daha da arttı ve denemeye karar verdim. Tabi ki Mü'ce dokunuşlar yaparak. Kolay, kısa sürede pişen ve ilginç bir lezzet olarak tavsiyemdir. Mayhoş bir tadı olan bu zeytinyağlının misafir özel ikramı olarak mutfaktaki yerini alabileceğine karar verdim. Tarifi şöyle:

Zeytinyağlı ayva

İki büyük ayva
Bir orta boy havuç
Bir orta boy kuru soğan ( ben biraz fazla tuttum çok sevdiğim için)
İki diş sarımsak
Bir portakal suyu
Bir tatlı kaşığı toz şeker( bende olmadığı için 2 adet kesme şeker koydum)
Bir tutam pirinç
Bir küçük çay bardağı veya yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber,yeterince su
(Ben biraz kuru nane ve karabiber ile iz miktarda tarçın ekledim)
Son olarak da Vişnap'ın tavsiyesinde olduğu gibi kuş üzümü yerine bazı yerlerde yemek tariflerinde okumuş olduğum gibi bir miktar yıkanmış kuru üzüm ilave ettim.

Yapılışı

Ayvalar elma dilimler gibi soyulup ayıklanarak doğranarak kararmamaları için limonlu suda bekletilir.
Soğanlar ( ben iri doğramayı tercih ettim),havuç ve sarımsak tencereye alınıp sotelenir (Vişnap'ın tavsiyesindeki gibi fındıkyağı olmadığı için zeytinyağında soteledim)
Üzerine süzülerek ayva dilimleri alınır, portakal suyu, tuz, karabiber ve biraz nane (tercihe göre), iz miktarda tarçın ve yeterince su ilave edilerek kapağı kapatılarak orta ateşte yarım saat kadar arada kontrol edilerek pişirilmeye bırakılır.

Pişen yemek biraz dinlendirildikten sonra bir borcama alınıp servise hazır hale getirilir.Tabaklara servis edilen hoş kokularla tatmanızı bekleyen yemeğinizin üzeri maydanoz ile süslenir( dereotunun da yakışabileceğini düşünüyorum)
Tercihe göre limon suyu ilave edilerek afiyetle yenir( yeterince mayhoş bir tadı olduğundan ben yerken limon suyu ilave etmedim)

Biz beğedik, sizlerin de beğenebileceğinizi düşünüyorum.
Afiyet olsun.



Yalancı içli köfte

Peki hepsi bu mu, hayır değil...
Mutfağa girmişken epeydir yapmadığım, yapımı kolay, pratik ve lezzetli olan yalancı içli köfte de yaptım.

Malzemeleri

1 su bardağı ince köftelik bulgur
1 su bardağı dövülmüş ceviz
2 orta boy haşlanmış rendelenmiş patates
Bir orta boy rendelenmiş kuru soğan
250 gr yağsız kıyma
1 kahve fincanı irmik
Tuz, karabiber, dilediğiniz baharatlar ( toz kırmızı biber, acı seviyorsanız acı pul biber ve kimyon olabilir ki ben hepsini kullandım)

Yapılışı

Köftelik bulgurun üzerine geçecek kadar kaynar su ilave edip şişmesi için üzerini kapatıp bekletin.
Kabaran bulgura tüm malzemeleri ilave edip güzelce yoğurun.
Oval şekil veya dilediğiniz şekli vererek kızgın yağda kızartın.
(Bazı tariflerde önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayarak kızartın diye tavsiye edilse de ben sadece balık kızartır gibi una bulayıp kızartmayı tercih ettim)
Önceden şekil vererek pişirmeden derin dondurucuda da saklayabilirsiniz .

Tabaklara alıp maydanoz ile süsleyebilirsiniz. Sevenler ketçapla da sunumu renklendirebilirler benim yaptığım gibi.

Çalışan hanımlar için pratik yemekler her ikisi de.
Afiyet olsun.

Sofralarınızdan bereket, evlerinizden sohbet, sevgi, saygı,gülücükler eksik olmasın.


2 yorum:

vişnap dedi ki...

Canım ellerine,emeklerine sağlık olsun.Çok sevindim beğendiğine .Artık sevdiklerimize ayvayı yedireceğiz demek ki:))Teşekkürlerim ile kocaman sevgilerimi yolluyorum uzaklardan sana .

Msrf Designs dedi ki...

Teşekkür ederim Vişnap'ım.. senin de ellerine sağlık. sevgiler karşılıklı... :)