8 Nisan 2014 Salı

Baştankara'nın su içme anı


Baştankaranın müthiş anı


Hollandalı fotoğrafçı Edwin Kats, vahşi yaşam konusunda profesyonel bir isim.40 yaşındaki fotoğrafçı yaşamını çektiği olağanüstü karelerle kazanıyor.Onun eşsiz fotoğrafları Focus, BBC Wildlife Magazine ve National Geographic Dergisine kapak oluyor. Kats, Bir baştankara kuşunun su içme anını çekti




















4 Nisan 2014 Cuma

Göreceli bakış

Beni anla diyor ama çoğu kişi bir başkasını anlamaya çalışmıyor. Ben haklıyım diyor ama karşısındakinin de haklı olabileceği fikrine katlanamıyor. Görecelilik kavramı daha çok hatırlanmalı. 
M.Özdaş

Neylesin baharı



Kimileri bayram edip
çiçek taksa yakasına

içi yangın yeri olan
baharı neylesin? 

M.Özdaş



30 Mart 2014 Pazar

Türkiye seçimini yaptı

Türkiye seçimini yaptı. 
Sonuçlar ülkemize hayırlı olsun. 
Umalım ki herkes üzerine düşen dersi almıştır. İnsanların iradesi hür düşüncesi ve seçimleri ile dalga geçildiği sürece şu an verdikleri cevabı size her zaman vereceklerdir, emin olun. Tarafsız gözlemlerim, araştırmalarım, yaptığım empatiler, incelediğim kaynaklar, danıştığım büyükler, tarih profesörleri , siyasetçi arkadaşlarım bana çok şey öğretti. Beklediğim bir sonuçtu bu sürpriz olmadı. Arzu ederdim ki hangi parti olursa olsun başarılı olan tarafa elini uzatabilsin, başarılar dileyebilsin ve topluma örnek olsun. __M. Özdaş

17 Şubat 2014 Pazartesi

Uzun bir yolculuk





Uzun bir yolculuğa çıkmak geliyor içimden.
Ne uğurlayanım olsun bir gardan, ne de karşılayanım.
Uzayıp gitsin yollar, durağım belirli olmasın.
Dayayıp başımı cama, kapasam gözlerimi.
Akşam ne zaman oldu,
güneş ne zaman battı bilmesem.
Dalıp gitsem.
Telaşlı insanların arasına karışsam, 
ya da sabırsız.
Mesela bir şeyimi unutsam. 
Hatırlayıp bir ara, arayıp bulamasam.
Yağmurlu bir gün olsa mesela,
gözyaşım karışsa yağmura,
saçlarım dağılsa rüzgarda, 
üşüse ellerim,
ellerini arasam.

Müşerref Özdaş




Ressam Füsun Çakıroğlu  *Suluboya*

15 Şubat 2014 Cumartesi

çöp şişte hamsi

Çöp balık- Şiş balık


Balık deyince hamsi ilk sırada gelir benim için. Buğulaması ayrı, tavası ayrı, köftesi ayrı lezzettedir ve
vazgeçemediklerimdendir. Yakın bir zamanda duyduğum çöpe dizilerek pişirilen hamsiyi denemek istedim. Sonuç harikaydı. Çok şık bir sunum sağlayan bu yöntemi çok sevdim. Yanında bir de mevsim salatası olunca bir balık  sever başka ne ister?
Balık, rakı ve rokanın ayrılmaz üçlü olduğu söylense de  benim için sadece hamsinin varlığı bile yeterlidir. Rakı zaten sevmem, roka olsa da olur, olmasa da.
 Değişikliği sevenlere tavsiyemdir.

Malzemeler:
* Marketlerde bulabileceğiniz çöp şiş
* Dilediğiniz miktarda temizlenip yıkanmış, suyu süzdürülmüş hamsi
* Un ( nar gibi kızarmasını kolaylaştırmak için biraz tatlı toz kırmızı biber una karıştırılabilir. Mısır unu varsa daha iyi olur).
*Çiçekyağı ( Ben biraz da zeytinyağı karıştırıyorum, daha lezzetli oluyor).

Hazırlanışı:
*Balıklar kafa kısımlarının hemen altından çöpe özenle geçirilir.


*Her tarafı iyice una bulanır. 

*Kızgın yağda önlü arkalı kızartılır.





Kızaran balıklar altında kağıt havlu olan bir tabağa alınır, fazla yağı emdirilir. 




Sıcak iken servis tabaklarına  aktarılarak mevsim salatasıyla birlikte afiyetle yenir...



M.Özdaş

11 Şubat 2014 Salı

Akşam telaşı




Ne güzeldir o akşamları işten, okuldan çıkıp eve dönme telaşı
 veya gittiğin bir ziyaretten " görüşmek üzere" diye ayrılıp evinin yoluna düşmek. 


Akşama ne pişirsem, eyvah geç kaldım,  giderken  markete uğrayayım...

Dedim ya ne güzeldir o telaş.



Yanından benzeri telaşlar yaşayan birileri gelir geçer, ellerinde poşetleri, okuldan alınmış çocuklarının elinden tutmuş anneler, durakta otobüs bekleyen memleketim insanı.

Sokak lambaları yanmaya başlamış, belki hava bulutlu, az sonra yağmur yağabilir, adımlar sıklaştırılmış, bir türlü gelmeyen otobüs veya dolmuş sabırsızlığınızı artırmış, karnınız acıkmış... Evinizde özlediğiniz birileri var, zili çalınca kapı açılacak, evinizin huzur veren ışıklarına ulaşacaksınız... __M.Özdaş